Mic-TrAmP YöNeTiCi
Mesaj Sayısı : 349 Yaş : 30 Nerden : GüLaĞaÇ İş/Hobiler : Web site kurumu, Futbol , Pc Kayıt tarihi : 06/02/09
| Konu: 6 farklı yöntemle kayıt defterinin yedeklenmesi Salı Şub. 10, 2009 9:04 pm | |
| 6 farklı yöntemle kayıt defterinin yedeklenmesi
Bu başlangıç kılavuzunda Kayıt Defteri üzerinde değişiklik yapmak zorunda kalmayacak veya sisteme zarar verecek bir işlem yapmayacaksınız. Tek yapacağınız arka planında çalışıp sistemi ayakta tutan bu sistemle tanışmak.
Donanım ayarlarınızdan işletim sistemi ayarlarına kadar birçok ayarı içerisinde barındıran Windows Kayıt Defteri, aslında Windows'da gördüğünüz klasörlerin yapısına benzer bir görünüşe sahiptir.
Her bir klasörün altanahtarı bulunan kayıt defterinde altanahtarla ilgili isterseniz bir örnek verelim: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows yolu izlendiğinde buradaki 'Windows' Microsoft'un altanahtarı olurken, 'Software' ise HKEY_LOCAL_MACHINE anahtarının bir altanahtarı olmaktadır.
Windows Kayıt Defterinden biraz bahsettikten sonra şimdi isterseniz asıl konumuza geçelim ve Windows Kayıt Defterinin nasıl yedeklendiğini görelim.
Sistem Geri Yükleme ile yedekleme
Bilgisayarınıza her yeni kurduğunuz oyun ya da programdan sonra, aslında aynı zamanda bilgisayarınızda da değişiklik yapmış olursunuz. Ancak bazı durumlarda bu değişiklik Windows'un stabil çalışmamasına da neden olabilir. Bu tip durumlarda her Windows kullanıcısının elinin altında bulunan ve tek bir tıklamayla Windows'u son değişikliklerin bir öncesine taşıyan Sistem Geri Yükleme, bir bakıma Windows'un 'Geri Al' adımı şeklinde de ifade edilebilir.
MS Word'de yaptığınız bir hatanın, yanlış bir girişin düzeltilmesi de genelde 'Geri Al' özelliğiyle kolayca bertaraf edilmektedir. Benzer şekilde Windows'ta meydana gelen son değişikliklerin sisteminize yaramadığı durumlarda da bu adımı sık sık kullanmanızda fayda vardır. Bu yöntemi kullanmayıp aynı sorunlarla uzun süre boğuşan kullanıcılar olduğu gibi, bilgisayarını kısayoldan formatlayan kullanıcılara da rastlamıyor değiliz. Bu nedenle Sistem Geri Yükleme fonksiyonu, Windows'un Hızır acili olarak öne çıkmaktadır.
Şimdi Sistem Geri Yükleme noktasını kullanarak kayıt defterinin nasıl yedeklendiğine bakalım: Sistem Geri Yükleme şu verileri yedekler:
-Kayıt defteri (Registry) -DllCache -Yerel Kullanıcı Profili (Local User Profile) -COM+ and WMI veritabanları -IIS Metabase
Kayıt defterinizi yedeklemek istediğinizde, sistem geri yükleme noktası oluşturmak mantıklı bir yoldur. Bunun için Başlat/ Tüm Programlar/ Donatılar/ Sistem Araçları/ Sistem Geri Yükleme'yi seçin ve buradan bir sistem geri yükleme noktası oluşturarak olası tehlikelere karşı kayıt defterinizi yedekleyin.
Kişisel kayıt defteri anahtarlarını yedekleme
Eğer kişisel kayıt defteri anahtarlarınızın bir yedeğini almak istiyorsanız bu da aslında gayet basit bir şekilde yapılabiliyor. Bunun için Başlat menüsünden Çalıştır'a girin ve Windows kayıt defterini açmak için bu kısma 'regedit' yazın.
Ardından açılan kayıt defteri editöründen yedeğini almak istediğiniz kayıt defterine gidin ve ilgili klasöre sağ tıklayarak 'Export' ya da 'Ver' seçeneğini seçin.
Böylelikle birebir istediğiniz kayıt defteri anahtarına giderek ilgili anahtarı yedekleyebilmeniz mümkün.
Kayıt defterinin tamamını yedekleme
Tek bir kayıt defteri anahtarını yedeklemek yerine kayıt defterinin tamamını da yedekleme şansınız var. Bunun için yine daha önceki yolu izleyeceğiz: Önce Başlat'a girin ardından Çalıştır'ı seçerek 'regedit' komutunu girin ve Tamam'a basın.
Ardından kayıt defteri editörü penceresinin üstünde yer alan 'File' (Dosya) sekmesini seçin ve 'Export' (Ver) seçeneğine tıklayın. Bu işlemin ardından kayıt defteri kayıt penceresi karşınıza gelecektir. Burada da pencerenin alt kısmında yer alan 'All' (Tümü) seçeneğine tıklayarak kayıt defterinizi kaydedebilirsiniz.
NTBackup ile yedekleme
Windows'un Backup yani yedekleme aracı da yine kayıt defterinizin yedeğini almanız için işinize yarayabilir. Tüm dosyaları ve klasörleri ile birlikte Windows kayıt defterinizi de yedeklemek için şu yolu izleyin: Başlat/Çalıştır'a girin ve buraya 'ntbackup' yazarak 'Tamam'a basın.
Bu komutu girdikten sonra karşınıza Windows yedekleme aracı gelecektir. Burada 'Back up files and settings' yani dosyaları ve ayarları yedekle'yi seçerek bir sonraki pencereye geçin. Karşınıza gelen yeni pencerede ise neyin yedeğini almak istiyorsanız onu seçin. Sadece belgeleriniz ve ayarlarınızın bir yedeği alınacaksa, 'My documents and settings'in seçili olması yeterlidir.
Ancak tercihinizi bilgisayarınızda bulunan tüm veriler şeklinde belirlediyseniz, o takdirde 'All information on this computer'ı seçmeniz gerekiyor. Bu işlemin ardından bir sonraki pencereye geçerek kayıt defterinizin yedeğinizi alabilirsiniz.
Komut satırını kullanarak yedekleme
Komut satırından da kayıt defterinizi yedeklemeniz mümkün. Bunun için şu yolu izleyebilirsiniz:
REG EXPORT KeyName FileName Keyname ROOTKEY\Subkey (sadece yerel makine için) ROOTKEY [HKLM|HKCU|HKCR|HKU|HKCC]
Subkey - Seçilen ROOTKEY altındaki kayıt defteri anahtarının tam ismi
Filename - Dışarı çıkarılacak dosyanın ismi
Örnekler: REG EXPORT HKLM\Software\MyCo\MyApp AppBkUp.reg Bu komut ile tüm altanahtarları ve MyApp anahtarı değerlerini AppBkUp.reg dosyasına çıkarmış olursunuz.
ERUNT otomatik yedekleme
Tüm bu işlemlerle uğraşmak yerine basit bir programla da kayıt defterinizin yedeğini alabilirsiniz.
ERUNT yazılımını indirmek için : http://www.technize.com/?dl_id=17
Sadece 770KB yer kaplayan programı yükledikten sonra isterseniz programa çift tıklayarak açın. Ardından Karşınıza gelen pencerede Back up to kısmına yedeklenecek kayıt defterinin nereye yedekleneceğini seçmeniz gerekiyor. Varsayılan olarak C:\Windows\ERDNT klasörü kullanılacaktır.
Pencerede gördüğünüz 'Backup Options'ta ise 'System registry' ve 'Current user registry' seçeneklerinin işaretli olması gerekiyor. Ardından OK'a basmanız yeterlidir.
Not: Bu program sadece Windows 2000/XP işletim sistemleri altında çalışmaktadır. Dolayısıyla Vista altında program düzgün çalışmayabilir. | |
|