Sinekler ayaklarındaki yapışkan sıvı ile yüzeye tutunuyor. Yapışmayıönlemek için ise* kıllarıyla silerek ayaklarını temizliyorlar.
Örümcek Adam gibi duvarda yürümek şimdilik hayvanlara mahsus birözellik. Duvarda yürümek için ayakların yüzeye yapışması* vücutağırlığının dengede olması gerekiyor. Sineklerin tüm ayakları yüzeyeyapışabiliyor. Sineğin ayağını yüzeye yapışmasını kıllar sağlıyor. Bukıllar şeker ve yağdan oluşan bir yapışkan madde üretiyor.
Almanya’nın önde gelen araştırma kurumu Max Planck Institute* 300’denfazla duvarda yürüyebilen böcek ve sinek türünü inceledi. Bu türlerintümü de arkalarında bu yapışkan sıvıdan oluşan bir ‘ayak izi’bırakıyor. Araştırmayı yürüten Stanislav Gorb* yeryüzünde bu özelliğesahip 1 milyondan fazla böcek türü olduğunu ve çoğunluğunun bu yapışkansıvı sayesinde duvarda yürümeyi başardığını tahmin ediyor.
YÜZEYE YAPIŞIP KALMIYORLAR
Sinekler ayaklarındaki yapışkanlı sıvıyla duvara tutunarak yürüyor.Ayaklarındaki sıvının yanı sıra minik pençeleri de duvarda yapışıpkalmalarını önlüyor. Sinekler yapışıp kalmamak için itmek* ayaklarınıdöndürmek* kıllarını sıvamak gibi çeşitli teknikler kullanıyor. Ayakkılları ve yapışkan sıvı sinekleri yerçekimine karşı koyarak duvardayürümelerini sağlıyor.
SİNEĞİN İNSANA ÖĞRETTİĞİ
İnsanların sineğin doğasından nasıl yararlanabileceğine gelince*gelecekte üretilecek robotların benzer bir teknolojiyle duvardayürümesi sağlanabilir. Halen ABD’de Case Western Reserve Üniversitesiuzmanları da Gorb ve ekibinin bulgularından yararlanarak duvardayürüyebilen bir robot geliştiriyor. Bu robotun da ayaklarında kıllıdoku ve yapışkan sıvı bulunuyor.